• default style
  • blue style
  • green style
  • red style
  • orange style
maandag 22 sep 2014
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Afdrukken

Snijbonen

 Het snijbonen seizoen begint al in april, met aanvoer uit Zuid-Europa. In juni komt de Nederlandse oogst op gang, met de grootste aanvoer in juni, juli, augustus en september. De meeste snijbonen komen uit Brabant en Limburg.

Snijbonen worden in gesneden vorm bereid. Vroeger werden ze altijd heel dun gesneden, bijvoorbeeld met de snijbonenmolen. Maar nu worden ze ook vaak in bredere stukken gesneden. Snijbonen zijn zeer gezond en bevatten slechts 15 kcal per 100 gram. Een goede snijboon is knapperig, heeft een heldergroene kleur en een gave schil zonder schimmels of vlekken. De bonen kunnen ongeveer 5 dagen in de koelkast worden bewaard.

Gesneden snijbonen kunt u het beste dezelfde dag nog eten. Snijbonen kunnen goed worden ingevroren; blancheer ze dan voor het invriezen 2 minuten in ruim kokend water. Familie van de snijboon is de pronkboon. Deze is wat grover van uiterlijk dan de snijboon en hij is beter bestand tegen slechte weersomstandigheden. Pronkbonen worden op dezelfde manier bereid als snijbonen.